Składniki
biszkopt
Nadzienie
400 g ricotta
szklanka cukru pudru
1/2 kieliszka likieru pomarańczowy
3 łyżki cukru kandyzowanego
50 g pistacji
50 g gorzkiej czekolady
Przybranie
150 g marcepan pomarańczowy
2 opakowania lukru
czereśnie koktajlowe
Przygotowanie
Foremkę wyłóż warstwą biszkopta. Nałóż farsz serowy. Przykryj druga warstwą biszkopta. Przyciśnij deseczką i wstaw do lodówki na 2 godziny. Wywałkuj marcepan w pasek na szerokość rantu. Wyłóż cassatę na talerz. Rozgrzej lukier w naczyniu ze wrzątkiem. Polukruj górę ciasta. Przybierz rant paskiem marcepanu. Górę przybierz kandyzowanymi owocami.
Masa
Ser ricotta utrzyj w mikserze. Wymieszaj go z cukrem pudrem i likierem pomarańczowym. Orzeszki otrzyj ze skórki. Cukier kandyzowany pokrusz na małe kawałki. Czekoladę posiekaj nożem lub utrzyj na tarce. Wszystkie dodatki dodaj do masy serowej.