Składniki
bakłażan
opakowanie serka ricotta
50 g cukru pudru
150 g gorzkiej czekolady
100 g kandyzowanych owoców
4 jajka
120 g cukru
120 g mąki
100 ml wina marsala
opakowanie polewy czekoladowej
listki mięty


Przygotowanie
Zacznij od starannego wymieszania delikatnej tłustej ricotty z posiekaną czekoladą, cukrem pudrem i kandyzowanymi owocami pokrojonymi w kostkę. Obierz ze skórki bakłażana. Włóż go do wrzątku. Po ok. 2 min. wyjmij i odstaw do schłodzenia i pokrój w paseczki. Jajka wymieszaj z cukrem. Gdy będą puszyste dodaj przesianą mąkę. Wylej masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca na pół godziny (180 stopni C). Pasemkami bakłażana wyłóż na krzyż małe okrągłe miseczki wyłożone folią. Upieczony i wystudzony biszkopt pokrój w kosteczkę. Do foremek wyłożonych paseczkami bakłażana wrzuć kostki ciasta. Dopełnij foremki masą z serka ricotta. Wstaw do lodówki na godzinę. Kiedy teryna będzie gotowa, czyli po minimum jednej godzinie leżakowania w lodówce wyłóż ją na talerz. Oblej terynę winem marsala, polej polewą czekoladową i udekoruj listkami mięty.