Składniki
1 butelka szampana półwytrawnego
120 ml likieru Creme de Cassis
50 g żelatyny
30 ml wody
świeże porzeczki
krzaczek melisy


Przygotowanie
Rozpuść żelatynę w 1/5 podgrzanego szampana. Podgrzewaj, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. W miseczce wymieszaj likier Creme de Cassis z 1/5 przygotowanej żelatyny. Resztę żelatyny dodaj do pozostałej części szampana. Nalej na dół kieliszka pierwszą warstwę szampana. Wstaw do lodówki.
Gdy pierwsza warstwa galaretki z szampana lekko zakrzepnie, ostrożnie wlej warstwę galaretki z cassissa. Odłóż do lodówki. Czynność powtarzaj, aż do wyczerpania obu galaretek. Gdy kieliszek będzie nieomal pełny włóż listki melisy, gałązkę porzeczki i zalej do końca szampanową galaretką.