Zaparzenie herbaty
250 g śmietanki 36 %
80 g herbaty zielonej
Mus herbaciany:
1 żółtko
15 g cukru
125 g czekolady białej
5 g żelatyny w płatkach
25 g esencji z herbaty
200 g śmietanki 36 %
gruszka w zalewie
imbir świeży
Mus czekoladowy:
100 g czekolady gorzkiej 60 %
150 g śmietanki 36 %
Do dekoracji:
chips pomarańczowy
gruszka
sos czekoladowy
biszkopt
Przygotowanie:
Zieloną herbatę zalać gorącą śmietanką i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić do wystygnięcia, a następnie odcisnąć esencję. Sporządzić mus herbaciany. Utrzeć żółtko z cukrem, rozpuścić czekoladę białą w kąpieli wodnej, namoczyć żelatynę w płatkach w dużej ilości zimnej wody, a następnie odcedzić i rozpuścić, śmietankę lekko ubić. Gruszki odcedzić z zalewy. Zalewę wlać do garnka, dodać starty świeży imbir, zagotować i do gorącego wrzucić gruszki. Odstawić do ostygnięcia. Chłodne gruszki odcedzić i pokroić w kostkę, jedną zostawiając do dekoracji.
Sześć okrągłych foremek wyłożyć folią, a dno cienkim biszkoptem. Na biszkopt nałożyć pokrojoną gruszkę, a następnie dodać mus herbaciany. Mus powinien wypełnić foremkę do ¾ wysokości. Odstawić do lodówki.
Przygotowanie musu czekoladowego:
Ubić śmietankę 36 %, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i razem delikatnie wymieszać.
Musem dopełnić foremki. Po zastygnięciu wyjąć desery z foremek, wierzch posypać startą czekoladą i podawać z sosem i pomarańczowym chipsem.
Przygotowanie chipsów z pomarańczy:
Pokroić pomarańczę na cienkie plasterki, które należy zamoczyć w syropie cukrowym przygotowanym z cukru i ciepłej wody, a następnie układamy na blasze i suszymy je w piekarniku w temp. 60 stopni C.