Składniki:
5-6 łodyg rabarbaru
garść jasnego cukru trzcinowego
płat ciasta francuskiego
1 łyżeczka masła
mąka do oprószenia blachy
2 duże ekologiczne jajka, żółtka oddzielone od białka
2 łyżki nierafinowanego drobnego cukru
250 g mascarpone
2-3 krople ekstraktu waniliowego


Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200oC. Oczyść i pokrój rabarbar na kawałki dł. 15 cm, rozłóż je w brytfance, posyp cukrem i zalej ½ szklanki wody. Piecz 10-15 min, aż będą tak miękkie, żeby dało się wbić czubek noża. Odstaw do ostygnięcia, odsącz i zachowaj soki. Rozgrzej piekarnik do 220oC. Rozwałkuj ciasto francuskie, żeby było trochę cieńsze. Pokrój je na trzy równe prostokąty. Ostrym nożem natnij je (nie przecinając na wylot) dookoła w odległości 1,5 cm od brzegu i posmaruj zachowanym sokiem rabarbarowym za pomocą pędzla. Rozłóż na nich wzdłuż pośrodku po 3-4 kawałki rabarbaru. Piecz 20 minut, aż tarty będą wyrośnięte i złociste. W tym czasie rozmieszaj żółtka z cukrem. Dodaj mascarpone i utrzyj na gładki krem. Wmieszaj do niego ekstrakt waniliowy. W czystej misce ubij sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją z kremem. Podawaj tarty z kremem.