Składniki
200g gorzkiej czekolady, pokruszonej
70g masła
350 ml tłustej śmietany
2 duże jajka
2 łyżki miodu
1 łyżka Szkockiej Whisky
450g cukru
8 łyżek wody
100g nasion sezamu


Przygotowanie
Nad garnkiem z gotującą się wodą umieść miskę z czekoladą i masłem, rozpuść delikatnie mieszając i odstaw. W oddzielnej misce ubij śmietanę na puszystą masę. W trzeciej misce ubij jajka z miodem, delikatnie dodaj whisky, rozpuszczoną czekoladę z masłem i śmietanę. Przelej do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Na patelnię wsyp cukier, dodaj 8 łyżek wody i postaw na średnim ogniu. Mieszaj i podgrzewaj aż zrobi się syrop. Gotuj aż syrop zrobi się złoty wówczas dodaj nasiona sezamu i gotuj aż całość zbrązowieje. Gotowy sezamowy karmel wylej na natłuszczona blachę lub folię aluminiową i rozsmaruj nożem tak, aby uzyskać warstwę o grubości 0,5cm. Odstaw do zastygnięcia na 15 minut, otrzymasz duży sezamowy chrupek, który możesz połamać na dowolnej wielkości kawałki.