Składniki
3 laski wanilii
200 ml mleka
375 ml śmietany
8 żółtek
70 g cukru
1 czubata łyżka kakao
100g drobno pokruszonej czekolady
cukier do posypania


Przygotowanie
Rozetnij wzdłuż laski wanilii, wyskrob nasionka, posiekaj strączki i wrzuć wszystko do rondla z mlekiem i śmietaną. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aby uwolnić aromat wanilii. Do miski, która będzie pasowała do rondla, wbij żółtka dodaj cukier i kakao i rozbij. Następnie ciągle mieszając dolej mleko ze śmietaną i wanilią i dokładnie wymieszaj. Do rondla nalej ok. 2,5 cm wody, zagotuj, zmniejsz ogień i postaw na nim miskę z kremem. Gotuj krem w kąpieli wodnej przez pięć minut aż zgęstnieje. Następnie przecedź przez gęste sitko, aby pozbyć się nasionek i kawałków wanilii. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Do głębokiej blachy wstaw 4 żaroodporne foremki, wsyp do nich pokruszoną czekoladę i ostrożnie wlej krem. Następnie napełnij blachę wodą do połowy wysokości naczyń z kremem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30-45 minut. Odstaw do wystudzenia, następnie posyp po wierzchu cukrem i skarmelizuj wstawiając na chwilę na najwyższą półkę w piekarniku lub specjalnym palnikiem.