Składniki:
0,5 szklanki wody
60 g masła
szczypta soli
0,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta mielonego cynamonu
0,5 l lodów waniliowych albo śmietankowych


Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220oC. W rondelku zmieszaj wodę, masło oraz sól i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, wsyp mąkę i mieszaj intensywnie drewnianą łyżką. Kiedy z ciasta zrobi się kula i zacznie odchodzić od ścianek, przełóż je do miski i zaczekaj 3-4 minuty, żeby trochę przestygło. Dodawaj po jednym jajku i mieszaj ręcznie albo elektrycznym mikserem. Dodaj cynamon i wymieszaj. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego albo plastikowej torebki z odciętym rożkiem i nałóż porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając między nimi przynajmniej 2,5 cm odstępu. Zanurz palec w wodzie i wygładź sterczące czubki. Wsuń blachę do piekarnika i piecz 20-25 minut, obracając ją w połowie pieczenia o 180o żeby ciastka równo się upiekły. Gdy będą rumiane, lekkie i suche, przełóż je na metalową kratkę, żeby wystygły. Tuż przed podaniem przekrój kulki z ciasta w poprzek i nałóż do środka porcje lodów. Polej sosem czekoladowym i podawaj.