Składniki:
0,5 szklanki kaszki owsianej
0,5 szklanki płatków owsianych „górskich”
1 łyżka cukru trzcinowego
250 ml śmietany kremówki
25 ml (kieliszek do wódki) whisky
trochę płynnego miodu wrzosowego albo lipowego
250 g świeżych malin
Przygotowanie:
Rozgrzej mocno górną grzałkę piekarnika. Rozsyp na blasze kaszkę i płatki owsiane. Posyp cukrem trzcinowym i wstaw pod grzałkę na 3-4 minuty – nie spuszczaj blachy z oka, bo płatki łatwo się przypalają! Wyjmij ją z piekarnika i odstaw, żeby płatki przestygły. Ubij ręcznie śmietanę, aż lekko zgęstnieje, dodaj whisky i miód i delikatnie ubij uważając, żeby nie zmieniła się w masło. Wmieszaj do niej 2/3 uprażonych płatków z cukrem. Rozłóż maliny do 2 pucharków, nałóż na nie po porcji bitej śmietany i dodaj resztę truskawek. Posyp chrupiącymi płatkami i od razu podaj.