Składniki:
2/3 szklanki mielonych orzechów laskowych albo migdałów
0,5 szklanki cukru
3 łyżki masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżka likieru orzechowego albo brandy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 jabłka macintosh, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
1 arkusz ciasta francuskiego rozmrożonego, ale zimnego
1 jajko rozkłócone z 2 łyżkami wody, do posmarowania
cukier kryształ do posypania


Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C i lekko natłuść masłem żaroodporne naczynie do pieczenia.
Wymieszaj pulsacyjnie w malakserze mielone orzechy laskowe/migdały z cukrem. Dodaj masło, a następnie likier oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj na gładką pastę. Nafaszeruj nią jabłka. Pokrój ciasto francuskie na 4 długie pasy o szerokości około 2-3 cm. Poczynając od podstawy każdego z jabłek owijaj je wstążkami ciasta spiralnie, tak aby kolejny krąg nakładał się nieco na poprzedni. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem, oprósz cukrem i ułóż w przygotowanym naczyniu. Piecz 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190oC i piecz jeszcze około 15 minut, aż ciasto mocno się zrumieni. Knedle podawaj na ciepło z sosem kardamonowym (przepis poniżej).


Sos kardamonowy:


Składniki:
1 szklanka śmietany 12%
ziarenka z 3 strączków zielonego kardamonu, zmiażdżone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 żółtka z dużych jajek
2 łyżki cukru


Przygotowanie:
Podgrzej śmietanę z kardamonem i wanilią na średnim ogniu prawie do wrzenia. Utrzyj w miseczce żółtka z cukrem. Stale mieszając, małymi porcjami wlej trochę gorącej śmietany do żółtek. Przelej żółtka ze śmietaną do rondla z resztą śmietany i podgrzewaj, mieszając drewnianą łyżką na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Przecedź go, ostudź i wstaw do lodówki przed podaniem.