Składniki:
4 małe banany, przekrojone wzdłuż na pół
40 g masła, pokrojonego w kostkę
25 g cukru
4-8 gałek lodów waniliowych lub kokosowych
wiórki kokosowe lub prażone płatki migdałowe do dekoracji
Na sos kokosowo-czekoladowy:
400 ml mleczka kokosowego z puszki
60 g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Przygotowanie:
W małym rondlu połącz mleczko kokosowe, cukier, wanilię i gorzką czekoladę. Podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Użyj sosu od razu, na ciepło, lub wstaw do lodówki w szczelnym pojemniku i rozpuść na małym ogniu przed podaniem. Rozgrzej grill lub grillową patelnię (ewentualnie patelnię o grubym dnie). Ułóż przekrojone banany, dodaj masło i posyp cukrem. Grilluj banany, aż się skarmelizują. Do bananów dodaj lody, polej sosem czekoladowym, posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi i podaj.