Składniki
1 ananas
6 szklanek cukru
3 szklanki wody
40 ml likieru truskawkowego
20 ml campari
aromat rumowy
250 g mascarpone
białko z jajka
0,5 cytryny
Przygotowanie
Ananasa obierz i przetnij na pół w poprzek. Jedną połowę pokrój w cienkie plastry grubości 2mm. Usuń twardy rdzeń ze środka. Zalej połową wcześniej przygotowanego syropu z 6 szklanek cukru i 3 szklanek wody. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Potem odsącz, ułóż na papierze do pieczenia, susz na blasze w piekarniku przez ok. 25 min. w temperaturze 130 stopni C, aż plastry zarumienią się na bursztynowy kolor, aby nabrały połysku posmaruj je białkiem. Wyjmij, zdejmij z papieru i połóż tak, aby przestygły i stwardniały. Drugą połowę ananasa pokrój w kostkę o boku ok. 8mm. Pamiętaj o usunięciu rdzenia. Zagotuj syrop. Gorącym, ale nie wrzącym syropem zalej pokrojonego ananasa. Dodaj sok z cytryny i alkohole. Po wystudzeniu wstaw do lodówki by ananas się przegryzł. Przygotuj serek mascarpone. Rozluźnij go rózgą. Kostki ananasa układaj na talerzykach. Przykryj je suszonym plastrem ananasa. Nałóż serek mascarpone. Czynność powtarzaj, budując kształt pagody.