Składniki:
500 ml mleka
15 g mąki
30 g miałkiego cukru
1 laska wanilii
80 ml likieru Amaretto
100 g gorzkiej czekolady
50 g niesolonego masła
30 g ciasteczek Amaretti
Przygotowanie:
Wlać mleko do garnka i podgrzać na małym ogniu. Do średniego rondla wsypać cukier i mąkę, przemieszać trzepaczką. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać nożem ziarenka i dodać do rondla. Wlać trochę mleka i wszystko razem wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać resztę mleka i wymieszać. Dorzucić laskę wanilii. Postawić rondel na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką, by nie zrobiły się grudki. Wlać likier Amaretto i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Drobno posiekać czekoladę. Zdjąć rondel z ognia, dodać czekoladę i masło i mieszać, aż składniki się połączą. Usunąć laskę wanilii. Przełożyć masę do pucharków. Podawać deser na ciepło lub schłodzony, posypany pokruszonymi ciasteczkami Amaretti.