Składniki:
450 g mieszanki owoców tropikalnych, np. gujawa, ananas, mango, kiwi, papaja, miechunka. Należy je obrać i pokroić w średnią kostkę
10 kromek białego chleba bez skórki
300 ml soku owocowego (pomarańczowy, ananasowy, żurawinowy)
100 g miałkiego cukru (ilość zależy od słodyczy owoców i można dodać mniej)
sok i skórka starta z 1 cytryny
Przygotowanie:
W rondlu na małym ogniu podgrzewać cukier, sok z cytryny i sok owocowy, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać wszystkie owoce i gotować przez 3-5 minut, zależnie od stopnia ich dojrzałości. Kokilki wyłożyć folią spożywczą tak, by wystawała na zewnątrz. Następnie wyłożyć dokładnie kromkami chleba. Wypełnić owocami, dolać część syropu, w którym się gotowały. Przykryć krążkami wyciętym z kromki chleba. Zawinąć folię spożywczą do środka tak, by przykryła wierzch puddingu. Przykryć talerzykami i docisnąć. Zostawić na noc w lodówce. Wyjąć z kokilek na talerzyki. Podawać z lodami waniliowymi i syropem śliwkowym.