Składniki:
125 ml mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
28 g posiekanej czekolady deserowej
60 ml masła
60 ml kakao
3 jaja
125 ml brązowego cukru
2 litry lodów waniliowych


Przygotowanie:
Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę o wymiarach 43x31 cm wyłóż pergaminem tak, aby zwisał z obu stron. Posmaruj masłem i krawędzie posyp mąką.
W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Odstaw. W rondlu roztop czekoladę i masło z kakao. Ubij elektrycznym mikserem ręcznym na gładką masę. Odstaw. W drugiej misce ubijaj elektrycznym mikserem ręcznym jaja i brązowy cukier, aż masa będzie biała i potroi objętość. Zajmuje to około 5 minut. Zmniejsz obroty miksera na małe i dodaj sypkie składniki. Wlej czekoladę z masłem, wymieszaj łopatką. Rozsmaruj masę na blasze. Piecz przez 5 minut do chwili, kiedy wykałaczka wbita w środek placka będzie sucha. Studź przez 5 minut. Przewróć na kratkę, zdejmij pergamin. Zostaw do całkowitego wystudzenia. Przekrój placek wzdłuż na pół. Przetnij blok lodowy wzdłuż na pół, aby otrzymać dwa prostopadłościany o wymiarach 19x11,5 cm i 2 cm grubości. Połóż porcje lodów obok siebie na połowie placka, przykryj drugą częścią, kładąc ładniejszą stroną do góry. Odetnij nożem ciasto z boków, aby były równe. Przykryj i wstaw na 30 minut do zamrażalnika. Przetnij na 12 kanapek.