Składniki:
1 ,5 l zimnej wody
2 filiżanki drobnego cukru
pół laski wanilii
skórka z 2/3 cytryny
6 dojrzałych brzoskwiń
sok z jednej pomarańczy
sok z połowy cytryny
2 łyżki drobnego cukru
około 250 g malin
około litra lodów waniliowych
40 g prażonych płatków migdałowych
cukier puder
Przygotowanie:
Brzoskwinie zalać wodą, dodać cukier, skórkę z pomarańczy, cytryny i pół laski wanilii. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Do małego rondelka wsypać maliny i dodać 2 łyżki cukru. Gotować przez 15 minut, aż powstanie puree. Obrać ugotowane brzoskwinie. Puree z malin przetrzeć przez sitko i usunąć pestki. Wlać trochę na dno dwóch szklaneczek. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń, polać puree z malin, nałożyć lody, warstwę brzoskwiń, lodów i na koniec malin.