Składniki:
15 dag Mixu ulubionych orzechów uprażonych i zmielonych na miał
6 żółtek
5 białek
3 łyżki cukru
drobno posiekana ostra papryczka
laska wanilii
odrobina pieprzu i soli
łyżeczka esencji lub wody pomarańczowej
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Pozostałe składniki:
0,5 l śmietanki 36%
2 łyżki mascarpone
2 szczypty cynamonu
2 łyżki cukru brązowego
odrobina soli
Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem na gładko i dodaj orzechy. W oddzielnym pojemniku ubij na sztywno białka, które po łyżce dodawaj do masy żółtkowej. Do masy dodaj teraz pestki wanilii, esencję oraz ostrą papryczkę. Sufletówki wysmaruj masłem i oprósz bułką. Do sufletówek wlej masę do ¾ pojemności. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 20 min. W małym rondelku rozpuść cukier aż powstanie karmel i dodaj pozostałe składniki. Gotuj aż zgęstnieje.