Składniki:
porcja gotowego kruchego, słodkiego ciasta
3 średnie gruszki
1 szklanka domowego masła z orzechów laskowych
0,25szklanki cukru pudru
3 łyżki dżemu morelowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Z ciasta wykroić 6 krążków, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę przekroić na cienkie plasterki nie rozkrawając owocu do końca tak, aby po przyciśnięciu rozłożyły się w wachlarz. Masło z orzechów wymieszać z cukrem pudrem. Na każdy z krążków ciasta nałożyć łyżkę masy rozprowadzając ją równo, zostawiając wąską krawędź ciasta dookoła. Połówki gruszek ułożyć na maśle. Docisnąć, aby lekko się rozłożyły. Piec 15-20 minut.
Dżem podgrzać w rondelku rozcieńczając łyżką wody. Przecedzić. Tarty po upieczeniu smarować powstałym sosem.