składniki i przygotowanie:
Składniki:
300 ml słodkiej śmietanki
0,5szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka starta z jednej pomarańczy
skórka starta z jednej limonki
1/2 szklanki wymieszanego soku z pomarańczy i limonki
5 łyżeczek żelatyny w proszku
2 ,5 szklanki greckiego jogurtu




Przygotowanie:
Śmietankę, cukier i wanilię delikatnie zagotować na małym ogniu. Skórki i sok z owoców włożyć do miseczki, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Przelać do gorącej śmietanki, wymieszać do rozpuszczenia. Śmietankę zdjąć z ognia, dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Przelać do szklanych salaterek, pucharków lub silikonowych foremek. Przykryć, wstawić na 3 godziny do lodówki.
Deser można przygotować na dzień przed podaniem. Podawać w naczyniach lub po wyjęciu z foremek na talerzykach. Dekorować pomarańczami w miodzie.