Składniki:
2 filiżanki śmietany kremówki
szczypta soli
1 filiżanka ciemnego syropu klonowego
6 dużych żółtek
1 filiżanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 filiżanki płatków klonowych


Przygotowanie:
W ciężkim rondlu na średnim ogniu podgrzewamy śmietanę z solą. Na powierzchni powinny się pojawić pęcherzyki. W misce ubijamy żółtka z syropem klonowym. Wlewamy ⅓ gorącej śmietany, nieustannie mieszając. Następnie miksturę przelewamy do pozostałej śmietany. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i mieszamy, aż śmietana zgęstnieje. Nie gotujemy. Przecedzamy do naczynia. Mieszamy z mlekiem i wanilią. Nakrywamy i schładzamy. Przekładamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Dodajemy płatki klonowe.