Składniki:
25 g brzoskwiń
25 g nektarynek
25 gruszek
25 g jabłek
25 jeżyn
25 g śliwek
25 g winogron
25 g truskawek
8 ml syropu z agawy
1 g cynamonu
1 g kardamonu
2,5 g korzenia imbiru
40 g ziaren kakaowca
25 g czekolady gorzkiej 70%
2,5 g oleju kokosowego
Przygotowanie:
Duże owoce pokrój na kształt grubych frytek (możesz skropić je cytryną, by nie straciły koloru), pozostałe wypestkuj, lub przekrój jedynie na pół. Wrzuć do miski, polej syropem z agawy, dodaj przyprawy i wymieszaj dokładnie, ale delikatnie – najlepiej ręką. Do kielicha blendera wrzuć nasiona kakaowca, olej kokosowy i zmiksuj na w miarę gładką masę. Na rozgrzanej patelnie upraż delikatnie zmiksowane nasiona, po czym zdejmij patelnię z ognia, dodaj czekoladę i mieszaj bardzo dokładnie.
Owoce serwuj z sosem kakaowym podanym w miseczce, tak by można było je w nim maczać.
Ziarno kakaowca to bardzo wartościowy produkt, bez żadnych dodatków, przede wszystkim bez dodatku cukru, dlatego warto poszukać go w internecie lub sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie masz do niego dostępu wybierz wysokoprocentową czekoladę i rozpuść ją najlepiej w kąpieli wodnej.