Składniki (6 pucharków):
  • 500 g sera mascarpone
  • 2 jajka
  • 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek likieru amaretto + amaretto do nasączania ciasteczek
  • ciasteczka amaretti
  • 150 g malin + maliny do dekoracji
  • płatki lub słupki migdałów

Opis przygotowania:
  • Przygotuj mus malinowy. Zmiksuj maliny blenderem lub w kubku miksującym.
  • Białka ubij z łyżką cukru i wstaw na chwilę do lodówki.
  • Żółtka ubij z cukrem waniliowym na kogel-mogel.
  • Do żółtek dodaj ser mascarpone, a następnie pianę z białek i miksuj jeszcze chwilę.
  • Na koniec dodaj likier amaretto i wszystko wymieszaj.
  • Nałóż do pucharków lub wysokich kieliszków po łyżce masy i po łyżce musu malinowego, a następnie po 1-2 ciasteczka amaretti zanurzone w likierze amaretto.
  • Powtarzaj czynności 2-3 razy.
  • Na wierzchu każdego deseru ułóż po 3 maliny, posyp pokruszonymi ciasteczkami amaretti oraz płatkami migdałów.
  • Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin przed podaniem.