Składniki (6 pucharków):
- 500 g sera mascarpone
- 2 jajka
- 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek likieru amaretto + amaretto do nasączania ciasteczek
- ciasteczka amaretti
- 150 g malin + maliny do dekoracji
- płatki lub słupki migdałów
Opis przygotowania:
- Przygotuj mus malinowy. Zmiksuj maliny blenderem lub w kubku miksującym.
- Białka ubij z łyżką cukru i wstaw na chwilę do lodówki.
- Żółtka ubij z cukrem waniliowym na kogel-mogel.
- Do żółtek dodaj ser mascarpone, a następnie pianę z białek i miksuj jeszcze chwilę.
- Na koniec dodaj likier amaretto i wszystko wymieszaj.
- Nałóż do pucharków lub wysokich kieliszków po łyżce masy i po łyżce musu malinowego, a następnie po 1-2 ciasteczka amaretti zanurzone w likierze amaretto.
- Powtarzaj czynności 2-3 razy.
- Na wierzchu każdego deseru ułóż po 3 maliny, posyp pokruszonymi ciasteczkami amaretti oraz płatkami migdałów.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin przed podaniem.