Składniki:


1 opak. ciasteczek czekoladowych
porzeczki do dekoracji
wiórki czekoladowe lub tarta czekolada
Masa sernikowa:


600 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
1/2 szkl. cukru pudru + 3 łyżki do zmiksowanych porzeczek
1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
1 opak. śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
100 g białej czekolady
150 g nutelli
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. gorącej wody
100 g porzeczek zmiksowanych blenderem lub w kubku miksującym + 100 g porzeczek
Opis przygotowania:


Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
Porzeczki przebierz, umyj i część zmiksuj blenderem lub w kubku miksującym. W razie potrzeby dodaj 3 łyżki cukru pudru.
2 łyżki żelatyny rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Twaróg sernikowy zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią na gładką masę.
Dodaj śmietanę i miksuj jeszcze chwilę. Następnie dodaj lekko ciepłą żelatynę i wszystko wymieszaj.
Masę sernikową podziel na 2 części: 2/3 do części porzeczkowej, 1/3 do części czekoladowej.
Do części porzeczkowej (większej) dodaj rozpuszczoną białą czekoladę, zmiksowane porzeczki i mieszaj przez chwilę do połączenia składników. Następnie dodaj jeszcze całe porzeczki i wymieszaj masę.
Do części czekoladowej (mniejszej) dodaj nutellę i miksuj przez chwilę do połączenia składników.
Na spód z ciastek wylej połowę masy porzeczkowej, następnie całą masę czekoladową i na koniec pozostałą masę porzeczkową.
Sernik udekoruj porzeczkami i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Przed podaniem posyp tartą czekoladą.