Składniki:
  • 1 opak. ciasteczek czekoladowych
  • czereśnie koktajlowe
  • 1 łyżka kakao

Masa sernikowa:
  • 800 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 150 ml śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
  • 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 100 g białej czekolady

Opis przygotowania:
  • Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
  • Rozpuść czekoladę ciemną i białą w kąpieli wodnej w dwóch naczyniach.
  • Twaróg sernikowy zmiksuj z cukrem na gładką masę.
  • Dodawaj jajka, po każdym miksując.
  • Dodaj mąkę i śmietanę i miksuj do połączenia składników.
  • Gotową masę podziel na pół. Do jednej części dodaj rozpuszczoną ciemną czekoladę, do drugiej białą czekoladę. Wymieszaj obie masy.
  • Masę z ciemną czekoladą przelej do tortownicy na spód z ciastek.
  • Ułóż czereśnie koktajlowe, a następnie wyłóż białą masę sernikową.
  • Sernik piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
  • Wystudź w lekko uchylonym piekarnik, a następnie wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • Przed podaniem posyp kakao i udekoruj czereśniami.