
Podziękowania:
0
-
Sernik Black&White
Składniki:
- 1 opak. ciasteczek czekoladowych
- czereśnie koktajlowe
- 1 łyżka kakao
Masa sernikowa:
- 800 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
- 3/4 szkl. cukru
- 3 duże jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 150 ml śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
- 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 100 g białej czekolady
Opis przygotowania:
- Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
- Rozpuść czekoladę ciemną i białą w kąpieli wodnej w dwóch naczyniach.
- Twaróg sernikowy zmiksuj z cukrem na gładką masę.
- Dodawaj jajka, po każdym miksując.
- Dodaj mąkę i śmietanę i miksuj do połączenia składników.
- Gotową masę podziel na pół. Do jednej części dodaj rozpuszczoną ciemną czekoladę, do drugiej białą czekoladę. Wymieszaj obie masy.
- Masę z ciemną czekoladą przelej do tortownicy na spód z ciastek.
- Ułóż czereśnie koktajlowe, a następnie wyłóż białą masę sernikową.
- Sernik piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
- Wystudź w lekko uchylonym piekarnik, a następnie wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Przed podaniem posyp kakao i udekoruj czereśniami.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Wykryto Adblock, wyłącz go, aby zobaczyć ukryte treści!