Składniki:
- 1 opak. ciasteczek maślanych
Masa sernikowa:
- 700 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
- 3/4 szkl. cukru
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Mus jabłkowy:
- 500 g jabłek prażonych
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 łyżeczka cynamonu
Opis przygotowania:
- Ułóż ciasteczka maślane na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
- Twaróg sernikowy ubij z cukrem na gładką masę.
- Dodawaj jajka, po każdym miksując.
- Dodaj mąkę, cukier z prawdziwą wanilią, przyprawę korzenną i śmietanę i miksuj do połączenia składników.
- Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
- Sernik piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
- Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Jabłka przełóż do rondelka, dodaj galaretkę pomarańczową i mieszaj aż do rozpuszczenia galaretki.
- Mus jabłkowy przełóż do kubka miksującego i miksuj na gładką masę.
- Mus przełóż na wystudzony sernik i wstaw do lodówki na 12 godzin.