Składniki:
  • 1 opak. ciasteczek maślanych

Masa sernikowa:
  • 700 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki śmietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Mus jabłkowy:
  • 500 g jabłek prażonych
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 łyżeczka cynamonu

Opis przygotowania:
  • Ułóż ciasteczka maślane na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
  • Twaróg sernikowy ubij z cukrem na gładką masę.
  • Dodawaj jajka, po każdym miksując.
  • Dodaj mąkę, cukier z prawdziwą wanilią, przyprawę korzenną i śmietanę i miksuj do połączenia składników.
  • Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
  • Sernik piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
  • Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
  • Jabłka przełóż do rondelka, dodaj galaretkę pomarańczową i mieszaj aż do rozpuszczenia galaretki.
  • Mus jabłkowy przełóż do kubka miksującego i miksuj na gładką masę.
  • Mus przełóż na wystudzony sernik i wstaw do lodówki na 12 godzin.