• 1 szklanka oranżady (220ml)
  • 1 kostka do pieczenia Kasia (250g)
  • 2,5 szklanki mąki (420g) + 2 łyżki
  • 1 szklanka cukru (250g)
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (25g)
  • 1 cukier waniliowy



  • 1Kasię włóż do rondelka i rozpuść.
  • 2Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  • 3Jaja utrzyj z cukrem na puch, potem dodawaj na przemian mąkę, oranżadę i rozpuszczoną Kasię.
  • 4Powstałą masę podziel na dwie równe części.
  • 5Do jednej dodaj dwie łyżki kakao, do drugiej dwie łyżki mąki i wymieszaj.
  • 6Tortownicę posmaruj Kasią i obsyp mąką. Masy wlewaj na przemian małymi porcjami, na środek tortownicy o średnicy 22 cm, aż do wyczerpania składników. Piecz około 60 minut w 160 st.C.