- 1 szklanka oranżady (220ml)
- 1 kostka do pieczenia Kasia (250g)
- 2,5 szklanki mąki (420g) + 2 łyżki
- 1 szklanka cukru (250g)
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (25g)
- 1 cukier waniliowy
- 1Kasię włóż do rondelka i rozpuść.
- 2Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- 3Jaja utrzyj z cukrem na puch, potem dodawaj na przemian mąkę, oranżadę i rozpuszczoną Kasię.
- 4Powstałą masę podziel na dwie równe części.
- 5Do jednej dodaj dwie łyżki kakao, do drugiej dwie łyżki mąki i wymieszaj.
- 6Tortownicę posmaruj Kasią i obsyp mąką. Masy wlewaj na przemian małymi porcjami, na środek tortownicy o średnicy 22 cm, aż do wyczerpania składników. Piecz około 60 minut w 160 st.C.