kładniki biszkoptu * ( na dużą formę o wym. 28x40 cm) :
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki kremu budyniowo-jabłkowego:
- 2 szklanki mleka
- 1 op. budyniu waniliowego na ½ l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 250 g masła
- 2 średnie jabłka (użyłam szarej renety)
- 2 łyżki cukru do smażenia jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
Wykonanie biszkoptu:Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Wlewamy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C.Najlepiej upiec w przeddzień przekładania ciasta.Wykonanie kremu budyniowo-jabłkowego: Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszając. Gdy jabłka prawie całkowicie rozprażą się dodajemy cukier i stale mieszając trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, aby cukier rozpuścił się. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Żółtka miksujemy z ½ szklanki mleka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej mieszaniny. Pozostałe mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny stale mieszając ( zwracamy uwagę, aby gęstniejąca masa nie przywierała do dna). Zestawiamy z ognia do całkowitego ostudzenia przykrywając pokrywką.Masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo przestudzony budyń, a nastepnie jabłka. Dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Przekładanie ciasta: Biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części. Na dolny płat biszkoptu równomiernie rozsmarowujemy połowę kremu, przykrywamy drugim płatem, rozsmarowujemy pozostały krem i dowolnie dekorujemy ( np. granulowanym kakao ). Wstawiamy do lodówki.