kładniki biszkoptu * ( na dużą formę o wym. 28x40 cm) :
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki kremu budyniowo-jabłkowego:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego na ½ l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 2 średnie jabłka (użyłam szarej renety)
  • 2 łyżki cukru do smażenia jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody

Wykonanie biszkoptu:Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Wlewamy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C.Najlepiej upiec w przeddzień przekładania ciasta.Wykonanie kremu budyniowo-jabłkowego: Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszając. Gdy jabłka prawie całkowicie rozprażą się dodajemy cukier i stale mieszając trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, aby cukier rozpuścił się. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Żółtka miksujemy z ½ szklanki mleka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej mieszaniny. Pozostałe mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny stale mieszając ( zwracamy uwagę, aby gęstniejąca masa nie przywierała do dna). Zestawiamy z ognia do całkowitego ostudzenia przykrywając pokrywką.Masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo przestudzony budyń, a nastepnie jabłka. Dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Przekładanie ciasta: Biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części. Na dolny płat biszkoptu równomiernie rozsmarowujemy połowę kremu, przykrywamy drugim płatem, rozsmarowujemy pozostały krem i dowolnie dekorujemy ( np. granulowanym kakao ). Wstawiamy do lodówki.