Śmietanowiec, a może jogurtowiec ;) Trudno tutaj dobrać odpowiednią nazwę, gdy ilość śmietany i jogurtu jest taka sama. Wydaje mi się, że Śmietanowiec jest nazwą bardziej popularną na określenie właśnie takiego białego ciasta bez pieczenia z kawałkami różnokolorowych galaretek.To ciasto to gruba warstwa delikatnej, nie za słodkiej pianki śmietanowo- jogurtowej, wymieszanej z kostkami galaretek i wylanej na warstwie podłużnych biszkoptów.Składniki:
- 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
- 600g jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu naturalnego
- 600ml słodkiej śmietany 30- 36%
- ok. 60g cukru
- 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 9 listków żelatyny)
- podłużne biszkopty (ok. 100- 150g)
Sposób przygotowania:
- Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do głębokich talerzy lub innych pojemników.
- Galaretki włożyć na parę godzin lub na całą noc do lodówki, aby stężały.
- Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć biszkoptami.
- Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć parę kostek do dekoracji i pokroić je drobniej.
- Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. (Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie).
- Żelatynę namoczyć w 10 łyżkach zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu. Pozostawić, aż jogurt zacznie tężeć.
- Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek. Masę wyłożyć na biszkopty. Z góry posypać pozostałymi galaretkami i wstawić do lodówki na parę godzin (co najmniej 3 godz.) do stężenia.
|