Składniki placków bakaliowych (na formę o wym. 28x40cm):

  • 8 białek
  • 200g cukru
  • 3 żółtka
  • 200g orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)
  • 100g wiórków kokosowych
  • 100g rodzynek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki kremu budyniowo-brzoskwiniowego:
  • sok z 1 puszki brzoskwiń
  • 1½ - 2 kostki masła (300 - 400g)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru ( 2x40g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1½ szklanki wody
  • 5 żółtek

ponadto:
  • 2 paczki ciastek delicja o smaku pomarańczowym (24 szt.)
  • ¼ szklanki mocnego naparu kawy naturalnej
  • ¼ szklanki spirytusu
  • osączone brzoskwinie (1 puszka)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Wykonanie placków bakaliowych:Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Orzechy mielimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dajemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy porcjami cukier, żółtka i suchą mieszankę. Z tak przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.Wykonanie kremu budyniowo-brzoskwiniowego:Sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i ¾ szklanki wody. Budynie mieszamy z mąką pszenną i rozpuszczamy w ¾ szklanki wody, dodajemy żółtka. Dokładnie miksujemy i wlewamy na wrzący sok. Stale mieszając trzymamy na ogniu do zagotowania (do utraty surowizny), po czym odstawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Masło ucieramy do białości i dodajemy stopniowo przestudzony budyń ( najlepiej gdy jest jeszcze lekko ciepły , ale na tyle przestudzony, aby nie rozpuszczał masła).Wykonanie ciasta:Na placek bakaliowy wykładamy połowę kremu. Na to układamy delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą ze spirytusem, lekko wciskając je w krem. Nasączamy jeszcze raz pozostałym ponczem. Na ciastka wykładamy drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywamy plackiem i cieniutko smarujemy pozostałym kremem.. Na to układamy na dachówkę pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką (rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wody). Wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień i gdy osiągnie temp. pokojową.