
Podziękowania:
0
-
Kora orzechowa
Składniki placków bakaliowych (na formę o wym. 28x40cm):
- 8 białek
- 200g cukru
- 3 żółtka
- 200g orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)
- 100g wiórków kokosowych
- 100g rodzynek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki kremu budyniowo-brzoskwiniowego:
- sok z 1 puszki brzoskwiń
- 1½ - 2 kostki masła (300 - 400g)
- 5 łyżek cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru ( 2x40g)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1½ szklanki wody
- 5 żółtek
ponadto:
- 2 paczki ciastek delicja o smaku pomarańczowym (24 szt.)
- ¼ szklanki mocnego naparu kawy naturalnej
- ¼ szklanki spirytusu
- osączone brzoskwinie (1 puszka)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Wykonanie placków bakaliowych:Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Orzechy mielimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dajemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy porcjami cukier, żółtka i suchą mieszankę. Z tak przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.Wykonanie kremu budyniowo-brzoskwiniowego:Sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i ¾ szklanki wody. Budynie mieszamy z mąką pszenną i rozpuszczamy w ¾ szklanki wody, dodajemy żółtka. Dokładnie miksujemy i wlewamy na wrzący sok. Stale mieszając trzymamy na ogniu do zagotowania (do utraty surowizny), po czym odstawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Masło ucieramy do białości i dodajemy stopniowo przestudzony budyń ( najlepiej gdy jest jeszcze lekko ciepły , ale na tyle przestudzony, aby nie rozpuszczał masła).Wykonanie ciasta:Na placek bakaliowy wykładamy połowę kremu. Na to układamy delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą ze spirytusem, lekko wciskając je w krem. Nasączamy jeszcze raz pozostałym ponczem. Na ciastka wykładamy drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywamy plackiem i cieniutko smarujemy pozostałym kremem.. Na to układamy na dachówkę pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką (rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wody). Wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień i gdy osiągnie temp. pokojową.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Wykryto Adblock, wyłącz go, aby zobaczyć ukryte treści!