Składniki na 12 muffinek:
- 250 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonych goździków (lub utłuczonych w moździerzu)
- 1 jajko
- 50 g ciemnego cukru muscovado
- 50 g jasnego cukru muscovado
- 150 ml mleka
- ¼ łyżeczki octu balsamicznego
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek golden syrup lub syropu kukurydzianego
- 4 łyżki melasy
W naczyniu mieszamy suche składniki: makę, sodę, proszek, przyprawy, cukry. W drugim naczyniu składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej, golden syrup i melasę. Suche składniki łączymy z mokrymi, szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników. Mogą pozostać grudki.Wykładamy papilotkami formę na muffinki, wylewamy do nich ciasto i pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 200°C. Sprawdzamy patyczkiem, powinien być suchy.