Składniki na około 15 muffinek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka mleka (dałam troche mniej, ciasto byłoby zbyt rzadkie)
- 1,5 szklanki pokrojonych truskawek
Kruszonka migdałowa:
- 100 g zmielonych migdałów
- 20 g masła
- 3 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.