Składniki na około 15 muffinek:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka (dałam troche mniej, ciasto byłoby zbyt rzadkie)
  • 1,5 szklanki pokrojonych truskawek


Kruszonka migdałowa:

  • 100 g zmielonych migdałów
  • 20 g masła
  • 3 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.