Składniki na 12 muffinek:

  • 90 g masła, rozpuszczonego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki podpieczonych i zmielonych orzechów laskowych
  • 75 g drobnego cukru (caster sugar)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • pół szklanki (125 ml) dżemu śliwkowego (nie miałam, użyłam więc powideł, lecz myślę, że dżem pasowałby lepiej)


* zamiast mąki zwykłej i proszku i sody można użyć 370 g self-raising flourWszystkie składniki za wyjątkiem dżemu umieścić w naczyniu, wymieszać do połączenia (ciasto wychodzi gęste).Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć połowę porcji, zrobić wgłębienie, w które włożyć 1,5 łyżeczki dżemu, przykryć drugą połową ciasta.Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.