Składniki na około 20 sztuk cake popsów:
- 400 g suchego ciasta, pokruszonego (jasne ciasto babkowe, przepis poniżej)
- 120 g serka mascarpone
- 70 g białej czekolady, roztopionej
- 400 g białych candy melts*, do obtoczenia
- kilka kostek gorzkiej czekolady, roztopionej
- 3 łyżki tłuszczu roślinnego typu Planta lub oleju (tylko przy użyciu candy melts firmy Wilton*)
- barwnik w żelu (oczy, nosek, uśmiech) i barwnik w pudrze (policzki)
Przygotować krem: mascarpone wymieszać z roztopioną białą czekoladą.Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, następnie uformować w dłoniach kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.Końcówkę patyczka do lizaków zanurzyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.