Składniki na około 4 słoiczki 200 ml:
  • 1 puszka (600 g) ananasów w syropie
  • 5 średniej wielkości bananów (nie przejrzałych, bez ciemnych kropek)
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki cukru*
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Ananasy zmiksować (razem z syropem) na puree, banany drobno pokroić w plasterki. Wiórki zemleć w maszynce do kawy do otrzymania konsystencji mąki (niekoniecznie).W szerokim garnuszku umieścić wszystkie składniki. Wymieszać, postawić na palnik, pogotować na małym ogniu do odparowania wody i osiągnięcia konsystencji dżemu. Banany powinny się rozgotować.Przełożyć do wyparzonych słoiczków i zamknąć. Przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Można również zapasteryzować.* Oryginalnie w przepisie 3 szklanki cukru, według mnie zupełnie nie potrzebnie, dla mnie i pół szklanki było zbyt dużo! Posłodźcie do smaku :-).