Różności owocowe w cieście

Składniki
80 dag mieszanych owoców (jabłek, gruszek, bananów,
brzoskwiń, twardych śliwek)
20 dag mąki
2 jajka
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Sposob przygotowania

Owoce myjemy, osuszamy i po wycięciu gniazd nasiennych lub wyjęciu pestek kroimy na plastry. Przygotowujemy ciasto. Żółtka ubijamy z mlekiem, cukrem, 15 dag mąki i szczyptą soli. Oddzielnie ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło. Po kwadransie rozgrzewamy olej na patelni. Plastry owoców nadziane na widelec zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączamy z nadmiaru tłuszczu na bibule i układamy na półmisku. Po przestudzeniu, przed samym podaniem, posypujemy cukrem pudrem.