Składniki:


jabłka – 3 szt.
marynata
cytryna – 1 szt.
rum – 3 łyżki
cynamon – 1 łyżeczka
cukier puder - 1 łyżka
ciasto
mąka - 20 dag
wino białe wytrawne
jajka – 2 szt.
cukier puder – 1 łyżka
sól – duża szczypta






Przygotowanie:

Jabłka obrać pokroić w krążki wydrążyć środki. Skropić cytryną, posypać cynamonem, cukrem pudrem i polać rumem. Odstawić, przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z winem (ciasto powinno mieć konsystencja gęstej śmietany), dodać żółtka. Z białek ubić pianę dodać do ciasta, wymieszać. Dodać cukier puder i sól. Jabłka zanurzyć w cieście i kłaść ostrożnie na rozgrzany olej. Jabłka smażyć z dwóch stron. Usmażone posypać cukrem pudrem.