Składniki:
Ciasto:
300 g mąki tortowej
300 g masła
4 łyżki cukru pudru
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia

Przełożenie:
3 tabliczki czekolady
4 jajka
150 g cukru
kieliszek rumu
1/2 szklanki śmietanki słodkiej 18%
łyżka cukru pudru
150 g chałwy
200 g masła

szklanka osłodzonej herbaty do nasączenia ciasta
czekoladowe wiórki lub kakao słodzone w proszku
bezy lub owoce do przybrania

Sposób wykonania:
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia i pianą ubitą z białkami. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut( przed pieczeniem blaszkę wysmarować tłuszczem).
Krem:
Czekoladę pokruszyć, rozpuścić w kąpieli wodnej (garnek z czekoladą wstawiamy do gorącej wody, na palniku i mieszamy do jej rozpuszczenia) i połączyć ze śmietanką słodką, ucierać do ostygnięcia, jajka ubić z cukrem (łyżką) na pianę. Masło na krem rozetrzeć, dodając cukier puder, krem jajeczny i czekoladowy oraz rum i chałwę.

Ciasto przekroić w poprzek na 3 części, posmarować kremem, również wierzch i boki, posypać wiórkami czekoladowymi, udekorować owocami lub bezami.
Bomba kaloryczna ale wrażenia smakowe są niezapomniane

Inny krem na tort chałwowy znjdziecie tutaj : Tort urodzinowy koń