Dyniowe muffinki - SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka cynamonu plus 1 łyżka cukru
Dyniowe muffinki - PRZYGOTOWANIE:
Jeśli nie mamy gotowego puree z dyni,możemy go sobie zrobić sami.W tym celu obraną dynię kroimy w kostkę,ukladamy na blaszcze,która powinna być wyścielona papierem do pieczenia,posmarowanym masłem.Na dynię kładziemy jeszcze gdzieniegdzie kawałeczki masła i wkładamy blaszkę do piekarnika.Gdy dynia będzie miękka miksujemy ja blenderem i mamy gotowe puree z dyni.
Wszystkie suche skladniki na muffiny wsypujemy do miski.Jajka mieszamy z olejem,dodajemy do suchych składnikow.Nastepnie dodajemy rownież puree z dyni,wszystko dokladnie mieszamy.Gotowe ciasto przelewamy do foremek na muffinki,każdą część posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok.30 min.Powinno wyjść 12 dużych,dyniowych muffinów.Smacznego