Składniki

ilość porcji: 8

  • 55 g masła
  • 3 jabłka, obrane, pokrojone i wydrążone (mogą być Granny Smith)
  • 170 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g cukru białego
  • 110 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru


  • 0,25 łyżeczki soli
  • 120 ml mleka
  • 60 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 60 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 125 g cukru pudru
  • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 570 g nadzienia jabłkowego


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 50min. › Gotowanie: 40min. › Gotowe w: 1godz.30min.

  1. Roztopić 1/4 szklanki masła w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać jabłka i smażyć, mieszając, aż będą miękkie. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Rozgrzać piekarnik do 175°C. Natłuścić i posypać mąką dwie okrągłe foremki.
  3. W dużej misce wymieszać mikserem 3/4 szklanki masła z miodem, brązowym i białym cukrem, aż ciasto będzie lekkie i puszyste. Dodawać po jednym jajku i dobrze wymieszać po każdym dodaniu. Połączyć mąkę z sodą, cynamonem, przyprawą do piernika, goździkami, imbirem i solą; dodawać do ciasta na przemian z mlekiem. Wmieszać orzechy i jabłka, aż będą równomiernie rozprowadzone w cieście. Podzielić ciasto równo między przygotowane formy i równomiernie rozprowadzić.
  4. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku aż wykałaczka wetknięta w centrum ciasta wyjdzie czysta, około 30 minut. Ostudzić ciasto na metalowej podstawce. Zostawić piekarnik włączony do pieczenia orzechów.
  5. Aby przygotować kandyzowane orzechy włoskie na wierzch ciasta należy najpierw w czystej misce ubić białka na pianę. Dodać brązowy cukier, cynamon i orzechy i wymieszać. Poukładać orzechy na blaszce do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku aż będą upieczone i pachnące, około 10 minut. Przed użyciem całkowicie ostudzić.
  7. Polewa: wymieszać masło z cukrem pudrem i serkiem śmietankowym na gładką masę. Położyć jedną warstwę ciasta na talerzu i pokryć cienką warstwą polewy śmietankowej. Rozłożyć na wierzchu większość nadzienia jabłkowego i równomiernie rozprowadzić. Przykryć kolejną warstwą ciasta, spodem do góry. Na wierzchu i na bokach rozprowadzić pozostałą polewę. Udekorować wierzch resztą nadzienia z jabłek i posypać kandyzowanymi orzechami włoskimi.