embrum
22-10-14, 14:11
[*=center]1 kurczak lub 2 filety z kurzych piersi podzielone na mniejsze kawałki
[*=center]ćwierć kilograma umytych i wydrylowanych śliwek
[*=center]1 - 2 drobno posiekane cebule
[*=center]4 łyżki masła
[*=center]4 łyżki miodu
[*=center]łyżeczka cynamonu
[*=center]łyżeczka szafranu
[*=center]sól i pieprz.
Mięso, masło i cebulę włóż do garnka, wsyp sól, pieprz i szafran. Podsmażaj chwilę (uważaj, żeby się nie zrumieniło), wlej odrobinę wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Kawałki kurczaka przełóż na talerz, a do wywaru dodaj śliwki, miód i cynamon. Duś, aż sos zgęstnieje. Mięso włóż do sosu i podgrzej. Podawaj z ryżem.
[*=center]ćwierć kilograma umytych i wydrylowanych śliwek
[*=center]1 - 2 drobno posiekane cebule
[*=center]4 łyżki masła
[*=center]4 łyżki miodu
[*=center]łyżeczka cynamonu
[*=center]łyżeczka szafranu
[*=center]sól i pieprz.
Mięso, masło i cebulę włóż do garnka, wsyp sól, pieprz i szafran. Podsmażaj chwilę (uważaj, żeby się nie zrumieniło), wlej odrobinę wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Kawałki kurczaka przełóż na talerz, a do wywaru dodaj śliwki, miód i cynamon. Duś, aż sos zgęstnieje. Mięso włóż do sosu i podgrzej. Podawaj z ryżem.