Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fasolka boczek i cebula - już chodzi apetyczna gula



Drytomm
13-02-13, 18:45
Przepis zasadniczy :
1,5 szklanki suchej fasoli
20 dkg boczku wędzonego
1 cebula
1 szklanka śmietany ( 200 ml wersja tłuszczowa dowolna )
4 łyżki startego żółtego sera ( około 100 - 120 gram )
sól, pieprze ( różne ) do smaku
około 30 gram masła - prawdziwego
łyżka stołowa natki pietruchy ( nie skorzystałem )

Fasolę moczymy w przegotowanej wodzie przez noc.
W tej samej wodzie ją gotujemy do miękkości, na samym końcu soląc.
Cebulę i boczek - kroimy w kostkę, i podsmażamy na patelni.
Podsmażone składniki mieszamy z odcedzoną fasolą.
Przyprawiamy solą, pieprzem, co wam przyjdzie na smaka do głowy - będzie dobrze.
Wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Zalewamy śmietaną, posypujemy tartym żółtym serem i wiórkami masła, którego mam nadzieję, że trochę zostało.
Zapiekamy około 20 - 30 minut w otwartym naczyniu, w piekarniku.
Pamiętajcie - rodzaj i pojemność piekarnika - ma ogromne znaczenie.
Sesyjka zdjęciowa poniżej, a pod sesyjką - komentarz osobisty - mój i żony do tego dania.

http://img154.imagevenue.com/loc439/th_031958826_1_122_439lo.jpg (http://img154.imagevenue.com/img.php?image=031958826_1_122_439lo.jpg) http://img46.imagevenue.com/loc579/th_031961229_2_122_579lo.jpg (http://img46.imagevenue.com/img.php?image=031961229_2_122_579lo.jpg) http://img193.imagevenue.com/loc469/th_031967119_3_122_469lo.jpg (http://img193.imagevenue.com/img.php?image=031967119_3_122_469lo.jpg)
http://img46.imagevenue.com/loc490/th_031971565_4_122_490lo.jpg (http://img46.imagevenue.com/img.php?image=031971565_4_122_490lo.jpg) http://img214.imagevenue.com/loc805/th_703197592_5_122_805lo.jpg (http://img214.imagevenue.com/img.php?image=703197592_5_122_805lo.jpg) http://img153.imagevenue.com/loc565/th_031979385_6_122_565lo.jpg (http://img153.imagevenue.com/img.php?image=031979385_6_122_565lo.jpg)
http://img193.imagevenue.com/loc56/th_031983752_7_122_56lo.jpg (http://img193.imagevenue.com/img.php?image=031983752_7_122_56lo.jpg) http://img244.imagevenue.com/loc117/th_031990402_9_122_117lo.jpg (http://img244.imagevenue.com/img.php?image=031990402_9_122_117lo.jpg)
http://img298.imagevenue.com/loc465/th_031994741_9a_122_465lo.jpg (http://img298.imagevenue.com/img.php?image=031994741_9a_122_465lo.jpg) http://img262.imagevenue.com/loc195/th_031998764_9b_122_195lo.jpg (http://img262.imagevenue.com/img.php?image=031998764_9b_122_195lo.jpg)
Na zdjęciach macie kolejne etapy przygotowywania dania.
Zamiast natki, użyłem red hot chilli pepper.
Proponuję Wam zmniejszyć ilość fasoli białej, i w fazie mieszania uzupełnić brakującą gramaturę odsączoną czerwoną fasolą z puszki - dla kolorytu dania.
Boczek kupiłem w sklepie "Wędliny z Jeżowa" - polecam jest pyszny.
Te 20 gram to mało - lepiej więcej, i czytajcie poniżej.
Użyłem śmietany 12%, chociaż omijam tego rodzaju produkty szerokim łukiem - trzustka nie wyrabia.
Nikt nie broni użyć do tego dania kukurydzy, a w fazie smażenia - oprócz boczku - pokrojonej w kostkę kiełbasy.
Cebuli proponuję użyć więcej - 2 sztuki.
Nikt nie broni tego dania ochrzcić czosnkiem - a formę ( granulowany, krojony, przeciskany ) sami wybierzecie.