Składniki:
500 g fileta z łososia
1 l wywaru warzywnego
1 cebula czerwona
kilka różyczek brokułów
1 marchewka
3 ziemniaki
2 łyżki masła
50 ml śmietany 18%
100 ml mleka
liść laurowy
ziele angielskie
2 łyżki sosu rybnego
świeży koperek
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć masło i zeszklij na nim pokrojoną, czerwoną cebulę. Pokrój na talarki marchewkę, a ziemniaki w kostkę. Warzywa dodaj do cebuli i smaż około dwóch minut. Całość zalej następnie wywarem warzywnym, dopraw sosem rybnym, zielem angielskim i liściem laurowym. Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj, aż warzywa będą miękkie. W trakcie gotowania zupy, oczyść łososia z ości i pokrój w kostkę takiej wielkości, aby ryba nie rozpadła się w trakcie gotowania. Dodaj jeszcze mleko i śmietanę, całość wymieszaj. Do zupy dodaj pokrojonego łososia i różyczki brokułów. Całość gotuj jeszcze przez około pięć minut. Zupę fińską podawaj ze świeżym koperkiem.