Składniki:
150 g sera pleśniowego
1,5 l bulionu drobiowego
3 średnie gruszki
2 łodygi selera naciowego
sok z połowy cytryny
1 łyżka śmietany 18%
1 szklanka wody
sól i pieprz


Przygotowanie:
Gruszki obierz, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój gruszki i wrzuć do garnka. Pokrój również seler naciowy i dodaj do gruszek. Wszystko podlej odrobiną wody i zagotuj. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, zblenduj je na gładką masę. Całość zalej wcześniej przygotowanym bulionem drobiowym i gotuj na małym ogniu. Ser pleśniowy pokrój w kostkę i dodaj do zupy, poczekaj chwilę aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, cały czas gotując zupę na małym ogniu. Podawaj z kawałkami sera pleśniowego i listkami selera naciowego.