Składniki:
80 g sera gruyere
1 l bulionu drobiowego
makaron gwiazdki
1 kalafior
1 cebula
500 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka musztardy Dijon
pieprz kajeński
sól


Przygotowanie:
Z kalafiora odkrój różyczki, a następnie je pokrój. Cebulę posiekaj w kostkę. Oba warzywa podsmaż na maśle, oprószając je mąką pszenną. Całość smaż około dziesięciu minut. Dodaj do warzyw bulion warzywny oraz połowę mleka. Zagotuj wszystko, aż kalafior będzie miękki. Po tym czasie zblenduj całą zupę. Dodaj jeszcze makaron i dopraw ją musztardą Dijon. Na sam koniec zetrzyj ser i dodaj do zupy. Wlej pozostałe mleko i dopraw jeszcze wszystko solą. Przed podaniem, posyp zupę serem i pieprzem kajeńskim.