Składniki:
1 ananas
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki oleju
1 papryczka chili
2 małe szalotki
4 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego imbiru
1 gałązka świeżego rozmarynu
szczypta kurkumy
mięta
sól
1,5 l wody


Przygotowanie:
Ananasa obierz i pokrój na kawałki. Chili i szalotkę posiekaj, a imbir i czosnek obierz. Na rozgrzany wok wlej olej, a następnie dodaj wcześniej pokrojone chili i szalotkę. Po dwóch minutach dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce świeży imbir. W kolejnym etapie dodaj pokrojonego ananasa oraz gałązkę rozmarynu. Całość zalej zimną wodą i poczekaj aż się zagotuje. Dopraw jeszcze kurkumą i solą. Zmniejsz ogień i powoli dodaj mleko kokosowe cały czas mieszając. Zupę podawaj z listkami mięty.