Składniki:
1 seler
1 kalafior
1,5 l bulionu warzywnego
2 ziemniaki
1 cebula
3 łyżki oleju
300 ml mleka
zielona pietruszka
gałka muszkatołowa
tymianek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Obierz dwa ziemniaki i pokrój w kostkę, a następnie wlej na dno rozgrzanego garnka odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną wcześniej cebulę i podsmaż, aż się zeszkli. Do garnka wrzuć drobno pokrojony seler i przez chwilę obsmaż. Całość zalej bulionem warzywnym i mlekiem. Następnie dodaj do zupy ziemniaki i poczekaj, aż warzywa zmiękną.
Kalafiora pokrój na plastry o grubości 1cm., skrop wodą z obu stron oraz posól i popieprz. Następnie posmaruj warzywo delikatnie olejem i smaż na rozgrzanej patelni przez około 10 min. z obu stron.
Zupę dopraw jeszcze solą, pieprzem oraz gałą muszkatołową. Całość zmiksuj i dopraw posiekaną natką pietruszki. Danie podawaj z carpaccio z kalafiora i ze świeżym tymiankiem.