Składniki:
500 g dyni
100 g pestek dyni
500 ml bulionu drobiowego
1 puszka mleka kokosowego
1 papryczka chili
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz




Przygotowanie:
Z dyni usuń pestki, oczyść ją i pokrój w drobną kostkę. Chili oczyść i drobno posiekaj. Imbir obierz łyżeczką. Na rozgrzane dno garnka wlej dwie łyżki oleju oraz łyżkę masła. Poczekaj, aż się rozpuści i dodaj posiekane chili oraz starty na tarce imbir. Smaż przez około jedna minutę, a po tym czasie dodaj wcześniej pokrojoną dynię. Obsmaż warzywo. Całość zalej bulionem drobiowym tak, aby przykryć dynię, i gotuj przez dziesięć minut do momentu kiedy dynia stanie się miękka. Dopraw solą i pieprzem. Całość zblenduj na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodaj więcej bulionu. Na patelni podpraż pestki dyni, aż nabiorą złotego koloru. Zupę postaw na małym ogniu i wlej powoli, ciągle mieszając mleko koksowe. Podawaj z podprażonymi pestkami dyni.