Składniki:
50 g masła
1 łyżka oliwy
750 g obranych, utartych buraków
750 ml wywaru warzywnego
orzechy włoskie
kmin rzymski
złoty cukier drobnoziarnisty
jogurt
oliwa
sól i mielony czarny pieprz


Przygotowanie:
Ustawić średni rondel na średnim ogniu. Dodać oliwę i masło. Kiedy masło zacznie się pienić, dodać buraki, wymieszać, pogrzać i wlać wywar warzywny. Zagotować i dusić przez 5-10 minut, aż buraki zmiękną. W tym czasie rozgrzać patelnię i podgrzewać kmin rzymski, aż uwolni aromat. Wsypać kmin rzymski do moździerza i utrzeć z solą, pieprzem i cukrem. Uprażyć orzechy na tej samej patelni. Później obtoczyć w soli z przyprawami. Kiedy buraki zmiękną, zmiksować zupę i znów wlać do rondla. Doprawić do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozrzedzić ją pozostałym wywarem lub wodą. Przyprawić jogurt kroplą oliwy, solą i pieprzem. Podawać zupę na zimno lub na ciepło z kleksem jogurtu i prażonymi orzechami.